Siirt’in afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi ve risklerin önceden azaltılması amacıyla hazırlanan İl Risk Azaltma Planı’nın (İRAP) 2027-2031 dönemine ilişkin ilk çalıştayı gerçekleştirildi.
9 Eylül 2026 tarihinde düzenlenen çalıştaya kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, Siirt Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştayda Siirt’in karşı karşıya bulunduğu başlıca afet riskleri ele alındı. Deprem, kütle hareketleri, taşkın, sel, su baskını, yangın ile meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler değerlendirildi.
Katılımcıların görüş ve önerileri alınarak afet risklerinin azaltılmasına yönelik eylem önerileri oluşturuldu. Çalıştayda ortaya çıkan değerlendirmelerin, Siirt İRAP 2027-2031 döneminin hazırlık çalışmalarında önemli bir veri oluşturacağı belirtildi.
İRAP hazırlıkları kapsamında ikinci çalıştayın 23 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. İkinci çalıştayda sorumlu kurumlar, uygulama dönemleri ve izleme göstergelerine ilişkin çalışmaların daha somut hale getirilmesi hedefleniyor.
Planla birlikte Siirt’in mevcut ve gelecekte karşılaşabileceği afet risklerine karşı dirençliliğinin artırılması ve afetler meydana gelmeden önce gerekli önlemlerin alınması amaçlanıyor.
