USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
DÜNYA

Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar

Myanmar'da ordu ve silahlı sivil grupların arasında gitgide artan çatışmalar, ülkede bir ayaklanma olarak başlayan gerginliğin iç savaşa doğru sürüklendiğini gösteriyor.

Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar
01-02-2022 05:38
Google News

Yeni verilere göre Myanmar'da ordu ve silahlı sivil gruplar arasındaki ölümcül çatışmaların sayısı gittikçe artıyor.

Geçen sene Şubat ayında askeri cuntanın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından orduya karşı çatışmaları sürdürenler çoğunlukla gençler. Çatışmaların şiddetti, boyutu ve sıklığındaki artış ise bir ayaklanma olarak başlayan gerginliğin iç savaşa doğru ilerlediğini gösteriyor.

Silahlı Çatışma Lokasyon ve Olay Veri Projesi'nin (ACLED) verilerine göre Myanmar'daki çatışmalar ülkenin tamamına yayılmış durumda. Ülkeden alınan bilgilere göre ise çatışmalar daha koordineli bir şekilde gerçekleşiyor, şehir merkezlerine de ulaşmaya başlıyor.

Şubat 2021'den bu yana ülkede yaşanan olaylar yüzünden kaç kişinin öldüğü bilgisine ulaşmak zor, ancak verilerini yerel basın ve araştırmalara dayandıran ACLED'in bulguları, geçen yıl yaşanan askeri darbe sonrası Myanmar'da yaklaşık 12 bin kişinin çatışmalar sonucu hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Ağustos 2021'den beri ise çatışmalar gittikçe daha şiddetli ve ölümcül bir hal almaya başladı.

ACLED verilerine göre darbenin hemen ardından gerçekleşen sivil ölümlerin büyük çoğunluğu, güvenlik güçlerinin ülke çapında yapılan darbe karşıtı protestoları baskılama çabasından dolayı meydana geldi. Ancak bugünlerde yaşanan ölümler daha çok sivillerin silahlanması sonrası yaşanan çatışmalardan kaynaklanıyor.

BBC'ye konuşan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Myanmar'da yaşanan olayların artık iç savaş diye tanımlanması gerektiği kanısına katılıyor, BM Güvenlik Konseyi'nin Myanmar ordusuna ülkede tekrar demokrasiyi sağlamak üzere daha çok baskı uygulaması gerektiğini savunuyor.

Bachelet, aynı zamanda ülkede yaşananları bir "felaket" olarak tanımlıyor ve uluslararası tepkinin "yeterince acil olmadığını", gelinen son noktada bölgenin istikrarının tehdit altında olduğunu söylüyor.

Ordu ile çatışan sivil milis grupları Halk Savunma Gücü olarak tanınıyor ve çoğunukla genç yetişkinlerden oluşuyor.

18 yaşındaki Hera (gerçek ismi kullanılmadı), hükümet karşıtı protestolara katılmaya başladığında liseden yeni mezun olmuştu. Hera, üniversite planlarını bir kenara koydu ve Halk Savunma Gücü'nde müfreze komutanı olmaya karar verdi.

Gruba katılma sebebinin geçen sene Şubat ayında polisin müdahaleleri sırasında açılan ateşle başından yaralanarak ölen Mya Thwe Thwe Khaing adlı öğrenci olduğunu söyleyen Hera'nın ailesi, kızlarının savaş eğitimi almaya başlamasından dolayı ilk başta endişeliydi, ancak ciddi olduğunu anlayınca yumuşadılar.

Hera, "Ailem bana eğer gerçekten bunu yapmak istiyorsam doğru dürüst yapmam gerektiğini, yarı yolda bırakmamam gerektiğini söyledi. Ben de eğitmenimle konuştum ve ilk eğitimimden 5 gün sonra Halk Savunma Gücü'ne katıldım."

Myanmar'da Hera gibi insanlar ordunun tam bir sene önce ülke yönetimine el koymasına çok kızgın ve birçoğu bölgede yıllardır orduya karşı savaşan milisler ile iletişim halinde, ve onlardan destek ve eğitim alıyor.

Myanmar'da iç savaş - veriler nası toplandı?

BBC, dünyanın her yerinde yaşanan siyaset kökenli şiddet ve protestoları takip eden ACLED'den edindiği verileri kullandı. ACLED ise verilerini Myanmar'da yerel basından, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları kuruluşlarının araştırmalarından ve yerel ve uluslararası örgütlerin güvenlik açıklamalarından alıyor.

ACLED, her haberde bulunan verileri doğrulamasa da, ölüm sayıları verilerinin yeni haberler ve raporlar geldikçe sürekli olarak güncellendiği belirtiyor, her daim en düşük veri tahminlerini kullanma politikasını sürdürüyor. ACLED, çatışma bölgesinde çalışıyor olmanın ve edinilen bilginin çoğu zaman eksik veya taraflı olmasının işlerini zorlaştırdığını söylüyor.

Myanmar'da gazeteciler üzerindeki baskılar, ülkede olanlar hakkında doğru bilgiye ulaşmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Ülkede aynı zamanda ciddi bir propaganda savaşı devam ediyor.

Buna rağmen BBC'nin Myanmar Servisi, Mayıs - Haziran 2021 arasında Myanmar ordusu ve Halk Savunma Gücü arasındaki çatışmalardan kaynaklanan ölümlerin verilerini topladı ve bu verilerin ACLED'inkiler ile tutarlı olduğunu gözlemledi.

Halk Savunma Gücü nedir?

Halk Savunma Gücü'nde her türlü insan bulunuyor. Çiftçiler, ev hanımları, doktorlar ve mühendisler bunlardan sadece bazıları. Bütün bu insanları bir araya getiren şey ise askeri yönetimi devirme isteği.

Halk Savunma Gücü'nün ülke çapında birçok birimi var, ancak ülkenin merkezinde bulunan Bamar etnik kökenli gençlerin harekete öncülük etmesi önemli. Myanmar'ın yakın tarihinde silahı kuvvetler ilk defa genç Bamarlılar ile çatışıyor.

Bachelet, "Birçok insan ya varolan milislere ya da çeşitli halk savunma gruplarına dahil oldu. Ben uzun zamandır doğru dürüst bir şey yapılmazsa Suriye'de olanların burada da olacağını söyleyip duruyorum" diyor.

BBC'ye konuşan ve Halk Savunma Gücü'nün Sagaing bölgesindeki birkaç biriminden sorumlu olan Nagar, yaşanan çatışmaların ve tarafların eşit olmadığını belirtiyor. Eskiden iş adamı olan Nagar, çatışmalar başladığında Halk Savunma Gücü'nün sadece mancınık kullandığını, daha yeni yeni kendi tüfeklerini ve bombalarını geliştirebildiğini, ordunun ise uçaklı saldırı yapma imkanı olduğunu, aynı zamanda Rusya ve Çin gibi yeni yönetimi destekleyen ülkelerden silah edinebildiğini söylüyor.

Ülkedeki insan hakları ihlallerini araştıran İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Myanmar Witness'ın yakın zamanda yaptığı ve sonuçlarını BBC ile payaştığı çalışması ise birkaç hafta önce Rusya'dan gelen birtakım silahlı araçların Yangon bölgesinde boşaltıldığını gösteriyor.

Ancak Halk Savunma Gücü'nün en büyük artısı, yerel bazda bulunan toplulukların desteği oldu. Küçücük bir hareket olarak başlayan bu dayanışma gitgide büyüdü ve organize oldu.

Halk Savunma Gücü, bu süreçte silah edindi ve bölgedeki karakollara, telekom kulelerine ve bankalara odaklandı ve buraları bombaladı.

Nagar, Halk Savunma Gücü'nün ülkenin geleceğini kendi dikte etmesi gerektiğini, bundan başka bir seçenek olmadığı ifade ediyor. "Yuvarlak masa etrafında sorunlarımızı çözmeye çalışmak artık işlemiyor. Dünya ülkemizi umursamıyor, dolayısıyla ben de silahlanmayı tercih ediyorum."

Halk Savunma Gücü'ne ablasıyla birlikte katılan Hera, "Ordunun diktatörlüğünü yok etmeyi" hedeflediklerini söylüyor:

"Ordu masum insanları öldürdü, insanların hayatlarını mahvetti ve onları korkutmaya devam ediyor. Ben bunu hiç bir şekilde kabul edemem."

Son bir senede ordunun toplu ölümlere sebep olduğu birçok olay gerçekleşti. Temmuz ayında düzenlenen bir saldırıda en az 40 erkek öldürüldü. Aralık ayında yaşanan bir başka saldırıda ise çocukların da dahil olduğu yaklaşık 35 kişi hayatını kaybetti.

BBC, Aralık ayında Nagatwin köyüne düzenlenen bir saldırıdan ölü taklidi yaparak sağ kurtulmayı başaran birisiyle görüştü, askerlerin köye geldiğinde kaçmayı başaramayan 6 adamı anında öldürdüğünü öğrendi. Bunlardan 3 tanesi yaşlıydı, diğerlerinin ise akıl sağlığı yerinde değildi. Askerlerin direniş savaşçılarını aradığı düşünülüyor.

Ölen adamlardan bir tanesinin eşi, kocasının vücüdunda işkence gördüğünün kanıtları olduğunu belirtti. "Bu olanları hiçbir zaman unutmayacağım, her düşündüğümde ağlıyorum. Derdini anlatamayacak durumda yaşlı bir adamı öldürdüler."

2021'in sonuna doğru BBC ile konuşan ordu sözcüsü Zaw Min Tun, Halk Savunma Gücü üyelerini terörist olarak tanımladı, ülkenin istikrarı ve güvenliliğini korumak için gruba karşı saldırılar düzenlediklerini söyedi.

Her iki tarafta kaç kişinin çatıştığını tahmin etmek zor. Myanmar ordusunun resmi verilerine göre ülkede yaklaşık 370 bin asker hizmet veriyor, ancak bunun daha az olabileceği de düşünülüyor. Aynı şekilde Halk Savunma Gücü üyelerinin sayısı da bilinmiyor.

Halk Savunma Gücü, gelecekte ülkede eşit hakları olan federal eyaletler kurulmasını talep ediyor.

"Yaşamlarımız çok kötü etkilendi"

2021 Mart ayında polisin önünde dizlerinin üstüne çöken bir rahibe, BBC'ye yaşanan siyasi ayaklanmanın halk üzerinde çok şiddetli etkileri olduğunu söyledi.

Ann Rose Nu Tawng, "Çocuklar okula gidemiyor, eğitim, sağlık, sosyal ve ekonomik yaşamlarımız çok kötü etkilendi" diye anlatıyor ve devam ediyor:

"Bazı insanlar ülkedeki ekonomik durum yüzünden kürtaj yapmaya karar verdi. Aileler çocuklarına doğru dürüst bakamıyor."

Ancak rahibe, yönetime karşı direnmek için mücadeleye katılan genç insanları takdir ettiğini söylüyor.

"Onlar çok cesur ve ülkemizde demokrasi ve barış sağlamak için kendi hayatlarından fedakarlık ediyorlar. Onları kutluyorum, onlarla gurur duyuyorum, onlara saygı duyuyorum."

Rebecca Henschke ve Becky Dale'in desteğiyle yazıldı. Tasarımları Jana Tauschinski yaptı.

Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Myanmar'ı iç savaşa sürükleyen ölümcül çatışmalar Doğal gazda mesken ve sanayi tarifesi aynı kaldı, santrallere yüzde 14 zam yapıldı saat 00:48 Elektrik tarifesindeki yeni düzenleme vatandaşın cebine nasıl yansıyacak İşte oranlar saat 00:06 Beyaz Saray sözcüsü açıkladı: Rusya, Ukrayna’yı her an işgal edebilir saat 00:41 Ünlü kahinden insan ömrü hakkında ilginç sözler 2040’ı gördüğünü iddia etti saat 00:47 Bu meteoroloji dedikodusu İstanbul’u korkuttu İşte 14 Şubat için tedirgin eden tahmin saat 23:00 Muğla’da feci olay Eski eşi ve ailesini çocuklarının gözleri önünde bıçakladı saat 01:04 Sağlık Bakanı Koca’nın babaannesi yaşamını yitirdi saat 00:55 Son Dakika: Fenerbahçe’de şaşırtan veda Alman yıldız Danimarka ekibine kiralandı saat 00:12 Evinin penceresine konan kelebekteki bu detay büyük şaşkınlık yarattı saat 00:08 Mansur Yavaş gençlerle buluştu “Çıkar telefonunu“ sözlerine tepki gösterip, kendi çocuklarından örnek verdi saat 23:49 Korkutan kaza Tokat’ta yolcu otobüsü devrildi: 13 yaralı saat 23:47 Ay-Yıldızlı ekip dört gözle haber bekliyor Türk asıllı Alman futbolcu Deniz Undav resmen Premier Lig’de saat 23:47 Nihat Doğan, Ece Erken’e seslendi Şafak Mahmutyazıcıoğlu hakkında gündem olacak sözler: Ganimeti paylaşamadılar mesele bu saat 23:45 Kılıçdaroğlu’nun lüks otelde konaklamasından sonra yapılan eleştirilere CHP’den cevap: Kişi karşısındakini kendi gibi bilirmiş saat 23:43 Borçlarla başı beladaydı Hadise ile evlilik hazırlığında olan Mehmet Dinçerler’den dikkat çeken hareket saat 23:09 Samsun’da 81 yaşındaki kadın çatı katında iple asılı olarak bulundu saat 22:57 Ne Fener’e geldi ne de Galatasaray’a Vedat Muriqi yeni takımı ile resmi imzayı attı saat 22:44 Hastanede tedavi altına alınan yaşlı kadın yangın merdiveninde donarak hayatını kaybetti saat 22:22 Galatasaray’ın tecrübeli eldiveni vahim hastalığa yakalandı Futbol hayatı erken bitebilir saat 22:18 Dün geceden beri haber alınamıyordu Okul müdürü, evinde ölü bulundu saat 22:09 Cenaze şirketinin yaptığı reklam ülkede gündem oldu Yetkililer büyük tepki topladı saat 21:58 Şampiyonlar Ligi’nden Süper Toto 1. Lig’e Körfez ekibinin transferi herkesi şaşırttı saat 21:54 Maske Kimsin Sen yarışmasıyla ilgili şaşırtan iddia Yayından kaldırılıyor mu saat 21:49 Köpeğin işaret ettiği yerdeki toprağı kazan ekipler, karşılaştıkları manzarayla duygusal anlar yaşadı saat 21:36 İYİ Partili Ağıralioğlu’nun “Biz olmasak CHP, Cumhur İttifakı’ndan oy alabilir mi“ sorusuna CHP’den cevap: Herkesin oyuna talibiz saat 21:30 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 .bx-slider-sondakika .bx-pager a { color: rgb(62 62 62); border-bottom: 1px solid rgb(210 210 210); padding-top:6px; } .bx-slider-sondakika .bx-pager .active{ background-color: rgb(151 151 151) } .bx-slider-sondakika .bx-caption { font-size: 20px; } @media only screen and (min-width: 1100px) { .bx-slider-sondakika { width: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-wrapper { height: 350px; width: 100%; } .yukselt { height: 400px; } .bx-wrapper img { max-width: 100%; height: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-caption { font-size: 24px; bottom: 10px } .bx-slider-sondakika .bx-pager { width: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-pager a { width: calc(100% / 25); font-size: 12px; } } @media only screen and (max-width: 1100px) { .bx-slider-sondakika .bx-caption{ bottom:0px; } } @media only screen and (max-width: 760px) { .bx-slider-sondakika .bx-wrapper { display:flex; height: calc((411/730) * 100vw); background-color:#000000; } .bx-slider-sondakika .bx-pager a { border-bottom:0; } .bx-slider-sondakika .bx-caption { padding-bottom:0px; margin-bottom: -2px; } } YORUMLAR Kullanıcı Adı 500
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ