USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

"YEŞİL ALTIN"A RAĞBET ARTIYOR

Halk arasında "yeşil altın" olarak tabir edilen ve 360 TL'ye yükselen kilosuyla üreteni zengin eden Siirt fıstığına rağbet artıyor.

"YEŞİL ALTIN"A RAĞBET ARTIYOR
24-05-2023 16:30
24-05-2023 16:32
SİİRT
Google News

İlimizde her geçen gün üretimi artan Siirt fıstığında periyodik bakımları sürüyor.

Bu yıl İlimiz genelinde Siirt Fıstığında döllenme dönemi olan Nisan ayında meydana gelen iklimsel olaylar Siirt fıstığı bahçelerinde salkım dökülmesi ve salkım seyrelmesi sorunlarına neden olduğu belirtiliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, artan şikâyetler üzerine Siirt Fıstıkçılık Birimi teknik elemanlarımızca yapılan kontroller sonucunda Siirt Fıstığı için döllenme süreci olan Nisan ayında yaşanan yoğun yağışlar ve özellikle gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkları nedeniyle Siirt Fıstığı bahçelerinde salkım silkmeleri ve salkım seyrelmelerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Bu silkme ve seyrelmelerin yoğunluğunun, bakımları ihmal edilmiş ve erkek tozlayıcı çeşitlerin az olduğu bahçelerde çok daha fazla olduğu görülmüştür. Siirt Fıstığı bahçelerinde görülebilen dökülmeler ve başlıca nedenleri.

BU DÖNEMDE SALKIMA DİKKAT!

Salkım Silkmesi; salkımın bütünüyle düşmesi şeklinde olmakta olup,  özellikle ekolojik ve beslenme koşulları bu silkmede etkili olmaktadır. Döllenmeden sonra başlayan yüksek sıcaklıklar ve terlemeyle ağacın su kaybını hızlandıran faktörler ve bu arada sulamanın yapılmaması salkım silkmesini hızlandırmaktadır.

Salkım Seyrelmesi; Bu döküm bir salkım üzerindeki çiçek ve küçük meyvelerin büyük bir kısmının dökülmesi ya da kuruyarak salkım üzerinde kalması şeklindedir. Salkım seyrelmesi daha çok yetersiz döllenme nedeniyle meydana gelmektedir.

HAZİRAN DÖKÜMÜ NEDİR?

Haziran Dökümü: Birçok meyve türünde dökümler kaçınılmazdır. Haziran dökümü son döküm olup uygun iklim koşullarında bu dökümden sonra kalan meyveler hasada kadar ekstrem koşullar olmadıkça ağaç üzerinde kalır. Fıstıkta da, öteki meyve türlerinde olduğu gibi, Haziran dökümleri meyve tutumunu düzenleyici bir rol oynamaktadır. Bu döküm haziran ayı sonuna kadar devam eder. Bu dökümde esas olarak irileşmiş meyveler dökülür. Su ve besin maddeleri eksikliği bu dökümün temel nedenidir. Ancak içi boş döllenmemiş meyveler de bu dönemde dökülebilir. Salkımda bulunan tutmuş danelerde iç doluluğu arttıkça boş meyvelerin salkıma tutunma gücü de azalabilmektedir. Kuvvetli ve sağlıklı sürgünler üzerinde bulunan meyveler zayıf sürgünlerdekilere oranla daha iyi tutunarak dökülmemektedirler. Bu nedenle iyi bir gübreleme ve sulamayla dökümleri önlemek ya da azaltmak olanaklıdır. Haziran dökümü sonrasında bir ağaçta kalan meyveler hasat zamanına kadar salkımda kalır. Meyve tutumunda etkili olan en önemli faktör; bahçe içerisinde yeterli sayıda ve toz yayma zamanı dişilerle aynı sürece denk gelen erkek ağaçların varlığıdır. Böylelikle salkımlardaki meyve tutumu çok daha iyi olacaktır.

İLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ

Sonuç olarak; iklim değişikliğinden kaynaklı ekstrem hava olaylarının son yıllarda daha sıklıkla yaşandığı görülmekte, tarımsal üretimde bulunan çiftçilerimizin bu durumu daima göz önünde bulundurarak üretim faaliyetlerini gerçekleştirmeleri temel esastır. Eski zamanlarda bahçe bakımları ihmal edildiğinde ya da tarımsal faaliyetler geleneksel üretim teknikleri ile yapıldığında her yıl az çok üretim elde edilirken, iklim değişikliğinin baş gösterdiği bu son yıllarda ise kayda değer istikrarlı bir üretimin sağlanabilmesi için modern tarım tekniklerine uygun hareket ederek tarımsal faaliyetlerin bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olmuştur.

BU AYDA NE YAPILMASI GEREKİR?

Siirt Fıstığı tarımı yapmakta olan değerli üreticilerimizin iklim değişikliğinin neden olduğu etkileri azaltabilmek için her yıl ihtiyaç duyulan bakım faaliyetlerini ( bitki besleme, budama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, toprak işleme vb.) muhakkak gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca görüldüğü üzere Siirt Fıstığı yetiştiriciliğinde özellikle tozlanma ve döllenme çok önemlidir. Bahçelerinde erkek ağaç sorunu yaygın olan bahçe sahiplerinin çiçeklenme döneminde arazileri içerisinde dolaşarak dişi ağaçları ile aynı dönemde çiçek açmış erkek tozlayıcı çeşitlerini tespit etmeleri, kendi bahçelerinde uygun erkek tozlayıcı çeşitler yoksa eğer diğer üreticilerin bahçelerinde olabilecek uygun erkek tozlayıcı çeşitleri tespit etmeleri ve böylelikle tespit edilen bu ağaçlardan aşılama döneminde aşı kalemi alarak kendi bahçelerinde aşılama yapmaları gerekir.

AĞAÇLARIN AŞILANMASI

Aşılanan ağaçlar 2-3 yıl içerisinde çiçek tozu verebilecek yeterli olgunluğa gelerek çiçeklenme sorununu çözecektir.  Özetle belirtmek gerekirse; Çiçek, Meyve Dökümü ve Boş Meyve Oluşumunun nedenlerine bakıldığında;  bahçe içerisinde yeterli sayıda erkek ağacın olmaması ya da yeteri kadar erkek ağaç varsa bu ağaçların dişilerle aynı zamanda çiçek açmaması, çiçeklenme döneminde meydana gelen yoğun yağışlar ile yine çiçeklenme dönemi veya sonrasında yaşanan ani sıcaklık değişimleri gibi iklimsel olaylar, su ve besin maddelerinin yetersiz oluşlarıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ