USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
YAŞAM

2022 pasaport başvurusu nasıl yapılır? Pasaport harç bedeli ne kadar oldu? Kaç tür pasaport...

Ülkemizde geçerliliği bulunan 4 tür pasaport vardır. Gri, bordo, yeşil ve siyah pasaportlar dışında pembe pasaport da kullanımdadır. Ancak, pembe pasaportlar sadece asıl belgenin kaybolması durumunda geçici süreliğine verilir. Her pasaportun farklı başvuru şekilleri olmakla birlik

2022 pasaport başvurusu nasıl yapılır? Pasaport harç bedeli ne kadar oldu? Kaç tür pasaport...
21-01-2022 20:09
Google News

Dünya çapında ilk örneklerine milattan önceki tarihlerde rastlanan pasaport, bir vatandaşın yabancı ülkelere seyahat etmesi durumunda kullanması şart kılınmış belgedir. Türkiye’de geçerliliği bulunan 6 tür pasaport vardır. Bunlar, gri pasaport (hizmet), siyah (diplomasi), bordo (umuma mahsus), yeşil (hususi), e-pasaport ve geçici pasaport şeklinde sıralanabilir. Siyah pasaport hariç diğer 5 pasaport İçişleri Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Bu nedenle, randevu; başvuru ve diğer işlemler bu kuruma bağlı vilayet valilikleri; il nüfus müdürlükleri üzerinden yürütülür. Dışarıda tutulan siyah pasaportu verme yetkisi Dışişleri Bakanlığı’na aittir. Sadece diplomatlara tahsis edilir. Her pasaport türünün kendine ait gereksinimleri, şartları ve koşulları vardır. Ayrıca, pasaport harç bedelleri de, belgenin süresine göre değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde 6 aydan başlayıp 10 yıla kadar uzanan pasaport süreleri bulunmaktadır. İşte, pasaportun kısa bir tarihçesi; başvuru süreci ve pasaport türlerine dair merak edilenler.

Pasaport nedir?

Tarihçilerin, pasaport belgesine dair dayandırdığı ilk örnek; milattan önce 450’de İran’da yaşanan bir hadisedir. İran Kralı Artaxerxes’in (Ahameniş İmparatoru Artaserhas, İran’ın Yüce Kralı) hizmetindeki Nehemya, devletin Ortadoğu’daki topraklarında ilerleyip Filistin’e varmak için imparatorun karşısına çıkar. O dönemde “Mısır Firavunu ve İran’ın Yüce Kralı” mahlasıyla anılan Artaxerxes, devletin hâkimiyetindeki topraklarda herhangi bir seyahat engeliyle karşılaşmaması için Nehemya’ya bir belge verir.

Bu belge ile Ortadoğu yolculuğuna başlayan Yahudi hizmetli, görev alacağı Filistin’e giderken, civardaki eyalet temsilcilerine mektubu gösterir. Bu sayede hiçbir tehlike yaşamadan Filistin’e varır ve valilik görevine başlar. Nehemya’nın özel olarak İmparator Artaserhas’tan belge istemesinin sebebi, o dönem Babil İmparatorluğu’ndaki antisemitist eylemlerdir. Soyunun yok olma tehlikesiyle karşılaşan Nehemya, İmparatorun takdim ettiği belge ile görev yerine sağ salim ulaşır. Bu nedenle, çoğu tarihçi pasaportun tarihini bu hikâyeye dayandırır.

Pasaport, kelime anlamı olarak “pass” ve “port” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Yani, Türkçedeki anlamıyla “liman geçiş belgesi” şeklinde söylenebilir. İlk dönemde sadece denizciler tarafından kullanılan bu belge, zaman içerisinde kara taşımacılığı ve daha sonra hava taşımacılığında da geçerliliği olan bir belge haline geldi.

Türkiye’deki ilk örneklerine Osmanlı İmparatorluğu’nda rastlanan “liman geçiş belgesi” 20. Yüzyıldaki iki dünya savaşı nedeniyle bütün ülkeler tarafından kullanımı zorunlu kılındı. Dünya savaşları sırasında ajanların kolaylıkla ülkelere girebilmesi, sabotaj ve suikast eylemleri planlaması nedeniyle hazırlandı.

Ülkemizde de Pasaport Kanunu, merhum Adnan Menderes döneminde kabul edildi. 1950 yılından bu yana geçerliliği olan bu kanun, üzerinde çeşitli değişiklikler yapılarak Anayasa’daki yerini korudu. Pasaport temel olarak, yabancı ülkelere seyahat etmek isteyen kişilere bağlı bulundukları devletin ilgili makamları tarafından takdim edilir. Pasaport almanın ilk şartı da “vatandaş” olmaktır.

Pasaport alma süreci nasıl işler?

İnternetin hemen hemen her eve girdiği günümüz Türkiye’sinde, başvuru sürecindeki ilk adım, yani randevu işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi adresinden yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın bünyesinde yer alan bu kurumun, siyah pasaport dışındaki tüm pasaport türlerinde geçerliliği bulunuyor. Peki, pasaport başvurusu nasıl yapılır?

1-Pasaport başvurusu

Türkiye’de, pasaport başvuru işlemleri iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan ilki, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ilgili web sayfasını ziyaret etmek, ikincisi de ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü’nü aramak. İnternet üzerinden başvuruda bulunacaksanız, karşınıza açılan sayfada almak istediğiniz pasaport türünü; T.C. Kimlik NO bilgilerinizi, telefon numaranızı ve güvenlik kodunu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Akabinde, bağlı bulunduğunuz ilçenin veya herhangi bir ilçenin nüfus müdürlüğünden randevu oluşturacaksınız. Randevu günü ve saatinde ilgili kurumda olmanız ve belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekiyor. Eğer, bu işlemi telefon üzerinden yapmak istiyorsanız ALO 199’u arayıp Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün müşteri temsilcisi ile görüşerek randevu oluşturabilirsiniz.

2-Pasaport için gerekli belgeler

Randevu işleminizi tamamladıktan sonra sıra pasaport için gerekli belgeleri hazırlama evresinde. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaport başvurularında gerekli kılınan ve her kişiden talep edilen belgelerin listesi şu şekilde:

Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf,

Vatandaşlık belgesi (Kimlik kartı),

Pasaport harç ve defter ücreti,

Varsa eski pasaport,

18 yaşından küçük bireyler için muvafakatname

Bu belgeleri tamamladıktan sonra resmi olarak pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak, bazı durumlarda bu listede yer alan maddeler anlaşılamayabiliyor. Örneğin, biyometrik fotoğraf ve muvafakatname gibi.

A-Biyometrik fotoğraf nedir?

Biyometrik fotoğraf, bağlı bulunduğunuz mahallenin fotoğraf stüdyolarında çekilebilen bir fotoğraf türüdür. Vesikalık fotoğraftan ayrıdır. Kimlik kartı, ehliyet ve pasaport gibi belgelerde kullanılır. Pasaport başvurusu sırasında biyometrik fotoğrafınızın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.

B-Muvafakatname nedir?

Muvafakatname, bir çeşit izin belgesidir. Noterlik tarafından alınır. 18 yaşındaki küçük bireylerin pasaport işlemleri sırasında alınması zorunlu kılınmıştır.

2-Pasaport harç bedeli ne kadar?

Pasaport randevunuza giderken harç ve defter bedeli ödemeniz gerektiğini yukarıda aktarmıştık. Harç bedeli 2022 yılında şu şekilde listelendi:

6 ay: 309 TL

1 yıl: 450 TL

2 yıl: 738 TL

3 yıl: 1048,7 TL

4-10 yıl: 1478 TL

Harç bedelini ödedikten sonra geriye defter bedeli kalıyor. Peki, pasaport defter bedeli ne kadar?

3-Pasaport defter ücreti ne kadar?

Pasaport defter ücreti, 2021 yılında 174,5 Türk Lirası’ydı. Bu rakamın 2022 yılında ne kadar olacağına ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. Ödemeleri Bakanlığın onay verdiği bankalar aracılığıyla yürütmeniz tavsiye edilir.

4-Pasaport yenileme işlemi

Pasaport yenileme işlemindeki mantık da yeni başvuru sırasındaki mantıkla eş güdümlü biçimde hareket eder. Tıpkı, yeniden başvuru yapıyormuş gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresine girip yeni bir randevu oluşturursunuz. Randevu gününden önce belgelerinizi hazırlarsınız. Sıra size geldiğinde eski pasaportunuzu da belgelere ilave edip ilgili kişiye teslim edersiniz. Bu işlemlerin akabinde pasaportunuz yenilenmiş olur.

5- Yaş sınırı

Pasaport almak için belirlenmiş bir yaş sınırı yoktur. T.C. Kimlik Kartı bulunan her vatandaş, yurt dışı seyahatlerinde pasaport kullanmakla yükümlüdür. 18 yaşından büyük bireylerin aldığı pasaporttan tek farkı, ek olarak noterlikten alınacak muvafakatname belgesidir. Yani, veli tarafından verilecek izin belgesi. Öte yandan, 18 yaşından 24 yaşındaki öğrencilere ilk 1 yıl için pasaport ücretsiz olarak verilir.

6-Süresi

Türkiye’de geçerliliği bulunan pasaportların süresi, 6 aydan 10 yıla kadar kullanılabilmektedir. Dileyen bireyler 6 aylık, dileyen bireyler de 4-10 yıllık pasaport alabilir. Buradaki ayrım, ücrettir. 6 aylık pasaportun harç bedeli, tahmin edilebileceği gibi 4-10 yıllık en uzun süreli pasaporttan daha uygundur. Ülkemizdeki pasaport süreleri ve harç bedelleri şu şekildedir:

6 ay: 309 TL

1 yıl: 408,5 TL

2 yıl: 738 TL

3 yıl: 1048,7 TL

4-10 yıl: 1478 TL

Kaç tür pasaport var?

Türkiye sınırları içerisinde kullanımda olan 6 tür pasaport vardır. Bunlar kendi içlerinde, gereksinim; şart ve koşul başlıkları altında ayrılır. Her pasaport farklı kesime hitap eder. Örneğin, bordo pasaportu her Türk vatandaşı alıp kullanabilir. Yeşil pasaport ise, hususi pasaport başlığı altında değerlendirilir ve belirli kişilere takdim edilir. Gri pasaport hizmetlilere, siyah pasaport da diplomatlara verilir. Ayrıca, e-Pasaport ve geçici pasaport türleri de bunlar arasında yer alır.

Bordo pasaport (Umuma mahsus) nedir?

Türkiye’de en çok kullanılan ve en çok talep edilen pasaport türü, bordo (umuma mahsus) pasaporttur. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus Müdürlükleri tarafından verilir. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu belgeyi, Türk Konsolosluklarından alabilir.

1-Kimler başvurabilir?

Bordo pasaporta her Türk vatandaşı başvurabilir. 25 yaşın altındaki öğrenciler, devletin belirlediği harç bedelinden muaf tutulur. Harç bedeli ödemekle yükümlü vatandaşlar, aşağıda yer alan bankalar aracılığıyla ödeme işlemini gerçekleştirebilir:

Akbank

Aktifbank

Albaraka

Türk Katılım Bankası

Alternatif Bank

Anadolubank

Arap Türk Bankası

Citibank

Denizbank

BurganBank

FibaBanka

Finansbank

Garanti Bankası

HSBC Bank

ING Bank

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Odeabank

Şekerbank

T.C. Ziraat Bankası

ICBC Turkey Bank A.Ş.

TurkishBank

Turkland Bank

Türk Ekonomi Bankası (TEB)

Türkiye Finans Katılım Bankası

Türkiye Halk Bankası

Türkiye İş Bankası

Türkiye Vakıflar Bankası

Yapı ve Kredi Bankası

2-Gereklilikler

Bordo pasaport başvurusu için aşağıdaki belgeler gerekmektedir:

T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı

Harç ve cüzdan bedeli makbuzu (25 yaş altı öğrenciler harçtan muaftır)

2 adet biyometrik fotoğraf

60 günü geçmemiş öğrenci belgesi (Umuma mahsus pasaport almak isteyen öğrenciler için özel şart)

Reşit olmayan veya engelli bireyler için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

İlçe nüfus müdürlüğüne giderken bu belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız şart.

Yeşil pasaport (Hususi pasaport) nedir?

Yeşil pasaport, halk arasındaki tabiriyle “hususi pasaport” kamu çalışanlarına belirli şartları yerine getirdiği takdirde verilen bir pasaport türüdür. Hususi pasaport sahipleri, devletin anlaşmalı olduğu çoğu ülkeye vizesiz giriş yapar ve belirli süreliğine o ülkede herhangi bir engele takılmadan bulunabilir.

Avantajları neler?

Yeşil pasaportun en önemli avantajı, Türkiye Cumhuriyeti’nin anlaşmalı olduğu ülkelere gidiş-dönüş işlemleri sırasında kişilerden vize ücretinin alınmamasıdır. Yine, o ülkede kaç gün kalınacağı da seyahat sırasında belirlenir. Ve bu pasaporttan sadece devlet adına çalışan kişi değil, o kişinin ailesi de faydalanır. Yeşil pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldır.

Kimler başvurabilir?

Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin, aşağıda yer alan statüde bulunması gerekmektedir:

TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,

Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),

Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,

Devlet sporcularına,

Ayrıca, devletin belirlediği ihracat oranını aşan iş insanları ile kamu çalışanlarının 25 yaşından küçük aile fertlerine de takdim edilmektedir.

Nasıl alınır?

Yeşil pasaport sahibi olmak için randevu gününden önce aşağıdaki belgeleri tamamlamanız şart:

Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri

Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge

İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge

Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge

18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname

Öğrenci belgesi (Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için)

2 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)

Nüfus cüzdanının aslı

Bu belgeleri tamamladıktan sonra yeşil pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.

Siyah pasaport (Diplomatik) nedir?

Diplomatik (siyah) pasaport, diğer pasaport türlerinden farklı olarak İçişleri Bakanlığı tarafından değil, Dışişleri Bakanlığı tarafından diplomatlara verilir. Bu pasaportun amacı, diplomatların statüsünü tanımlamak; yurt dışı seyahatlerinde kolaylık sağlamak ve görevlilerin ailesini de içermektir. 28 sayfadan oluşur.

Kimler başvurabilir?

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet adresinde yer alan bilgiler doğrultusunda, bu pasaportun şu statüdeki insanlara tanındığı aktarılmıştır:

TBMM üyeleri,

TBMM üyesi olmayan bakanlar,

Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri,

Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay birinci ve ikinci başkanları,

Cumhuriyet başsavcısı,

Orgeneraller,

Oramiraller,

Eski cumhurbaşkanları,

Yasama meclisleri eski başkanları,

Eski başbakanlar ve dışişleri bakanları,

Cumhurbaşkanlığı genel sekreteri,

TBMM Başkanlığı genel sekreteri,

Bakanlık müsteşarları,

Diyanet İşleri Başkanı,

Valiler,

Büyükşehir belediye başkanları,

Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenler,

Yabancı devletler veya uluslararası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenler,

Siyasi kuryeler vb. görevlerde bulunan devlet görevlilerine ve ailelerine siyah pasaport verilebilmektedir.

Gerekli evraklar

Diplomatik pasaport başvuruları, Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet adresinden yapılmaktadır. Belirlenen adreste, gerekli evraklar şu şekilde listelenmiştir:

Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesi

Diplomatik e-pasaport cüzdan bedelinin Türkiye İş Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki “Dışişleri Bakanlığı / PDGY / Diplomatik e-Pasaport Hesabı”na yatırıldığına dair hesap belgesi (PDGY / e-PASAPORT HESABI: 4368 20318)

İki adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)

Bu belgeleri tamamladıktan sonra diplomatik pasaporta başvuruda bulunabilirsiniz.

Gri pasaport (Hizmet pasaportu) nedir?

Gri pasaport, tıpkı hususi (yeşil) pasaport gibi kamu çalışanlarına bağlı bulundukları belediyeler tarafından veya idareler tarafından verilir. Bu pasaport da, birçok ülkeye vizesiz giriş yapma imkânı tanıdığı gibi geçerliliği, görev süresince eş güdümlü olarak ilerler.

 Gerekli belgeler

3 ila 5 gün arasında vatandaşa teslim edilen gri pasaport için gerekli belgeler şunlardır:

Hizmet pasaportu talep formu

Nüfus cüzdanı aslı (Fotokopisini de yanınızda bulundurabilirsiniz.)

Önceki pasaportlarınızın aslı

2 adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedeli hesap belgesi

Reşit olmayan veya engelli kişiler için muvafakatname

Öğrenciler için öğrenim belgesi

Sağlık kurulu raporu

Kimler başvurabilir?

İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet adresinde, hizmet pasaportunun kimlere verileceği şu şekilde listelenmiş:

Hükümet, hususi idareler veya belediyeler tarafından resmi görevle yurt dışına yollanan kişilere,

Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan kişilere,

Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişilere,

Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan, öğrenimine devam eden ve 25 yaş sınırını aşmamış çocuklarına hizmet pasaportu verilir.

Avantajları

Gri pasaport, tıpkı yeşil pasaportta olduğu gibi seyahat yapan kişiye belirli ayrıcalıklar tanır. Örneğin, vize ücretlerine tabi tutulmazlar. Süreç, diplomatik kanallar aracılığıyla ilerler. Geçerlilik süresi de, görev süreciyle ilerler.

E-Pasaport nedir?

Koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla beraber yürürlüğe giren e-Pasaport, devlet dairelerindeki iş yükünü azaltan bir uygulama olmakla beraber, süreç diğer başvuru işlemlerine benzemektedir. E-Pasaport, defter olarak değil de kart olarak verilir. Bu sayede, defter kâğıdının bitmesi bir anlam ifade etmez. Çünkü kayıt işlemleri dijital ortamlar üzerinden yapılır.

Bu kart üzerinde, kişinin imzası; parmak izi ve biyometrik fotoğrafı çip halinde bulunur. Bu sayede, kaçak pasaport kullanan kişilerin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. E-Pasaport, aynı zamanda yukarıda yer alan tüm pasaport türlerine de uygulanmıştır. Yani, hizmet pasaportu; gri pasaport, yeşil pasaport ve umuma mahsus pasaportların yerine de geçer. Başvuru için gerekli belgeler şu şekildedir:

Umuma mahsus pasaport için gerekli belgeler

Mevcutta bulunan umuma mahsus pasaportunuzu e-Pasaport formatına dönüştürmek istiyorsanız, aşağıdaki belgelerle müracaatta bulunmanız gerekiyor:

Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi

2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)

Varsa eski pasaport iade için getirilmeli

Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont

Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont

Hususi Pasaport İçin

Hususi, yani yeşil pasaportunuzu e-Pasaport formatına çevirmek için aşağıdaki belgeleri hazır hale getirin:

Memurun çalıştığı kurumca imza sirküleri gönderilmiş, yetkili kişi tarafından onaylanmış pasaport talep formu

Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi

Parmak izi

Pasaport cüzdan bedelinin ödendiğine dair dekont

2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)

 Hizmet Pasaportu İçin

Hizmet, yani gri pasaportu e-Pasaport kartına çevirmek için İçişleri Bakanlığı’nın talep ettiği belgeler şu şekilde:

Kişinin, çalıştığı kurum tarafından onaylanmış pasaport talep formu

Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi

2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)

Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont

Eski pasaport varsa, iade için getirilmeli

Diplomatik Pasaport İçin

Diplomatik (siyah) pasaportunuzu e-Pasaport sürümüyle değiştirmek için randevu tarihi öncesinde aşağıdaki belgeleri tamamlayın:

Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi

Diplomatik e-pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont

2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 aya ait)

E-Pasaport sayesinde, insan gücü ile çalışan devlet giriş-çıkışlarının teknoloji tabanlı olacağı ve burada yaşanan zaman kayıplarının engelleneceği düşünülmektedir. Bu nedenle, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde e-Pasaport vari yatırımlar yapılıyor. Ayrıca, e-Pasaport’ta defter sorununun olmayışı, kişileri sürekli olarak güncelleme işlemlerinden de bir nevi kurtarıyor.

Geçici Pasaport nedir?

Geçici pasaport, daha çok yurt dışında yaşayan bireyler üzerinden ilerlemektedir. İş ve benzeri koşullar nedeniyle vakti zamanında Türkiye’den ayrılan kişiler, pasaportlarını kaybetmeleri durumunda geçici pasaporta başvurur.

Halk arasında “pembe pasaport” olarak da tanımlanan bu tür, yabancı ülkelerdeki Türk Konsoloslukları aracılığıyla verilir. 1 ay süreyle geçerli olur. İki adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve önceki pasaportunuzun kaybolduğuna dair polis tutanağı ile başvuruda bulunabilirsiniz. Geçici pasaport için herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz.

Kimlikle Gidilebilen 5 Ülke

Pasaportunuz olmadan, sadece yeni nesil kimlikle gidebileceğiniz 5 ülke bulunmaktadır. Kimliğinizle gidebileceğiniz ülkeler şu şekilde:

Gürcistan

Azerbaycan

Moldova

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 

Ukrayna

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ