USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
SAĞLIK

Pasif içici tehlikesi! Her yıl 20 bin kişi hayatını kaybediyor

Koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken sigara yüzünden her yıl 8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca her yıl dünyada 1,3 milyon, Türkiye'de ise 20 bin pasif içici hayatını kaybediyor.

Pasif içici tehlikesi! Her yıl 20 bin kişi hayatını kaybediyor
09-02-2022 12:18
Google News

Pandeminin başından bu yana insan sağlığına gösterilen hassasiyet artarken 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sigara kullanımına ilişkin çarpıcı rakamlar da ortaya çıktı. Koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken, sigara kullanımı yüzünden her yıl 8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Koronavirüs sebebiyle maske takıp sağlığına dikkat edip, ölüm ve vaka oranlarından adeta korkan insanlar sigaradan neredeyse 3 katı insan hayatını kaybederken aynı özeni göstermiyor.

Modern çağın hastalığı: Kanserin belirtileri, çığır açan tedavi yöntemleri...Modern çağın hastalığı: Kanserin belirtileri, çığır açan tedavi yöntemleri...

DÜNYADA 4 YETİŞKİNDEN 1'İ SİGARA KULLANIYOR

20. yüzyılın tamamında yaklaşık 100 milyon insanın sigara yüzünden erken öldüğü tahmin ediliyor. Dünyada halen 4 yetişkinden 1’inin (%23) tütün ürünleri kullandığı biliniyor. Gerek tütün ürünleri gerekse sigara kullanımına karşı çok sayıda kamusal çalışma yürütülmesine karşın, Türkiye nüfusunun da yaklaşık %30’u sigara içiyor. Erkeklerde bu oran %41,5’e çıkarken, kadınlarda %17’de kalıyor. Bu da sigara içen erkeklerin kadınlara oranının neredeyse 2,5 kat olduğuna işaret ediyor. 

Dünyada 4 yetişkinden 1'i sigara kullanıyor

SİGARAYA AYDA 600 TL HARCANIYOR

Tütün ürünlerinden en çok kullanılan paket sigaralar, yalnızca insan sağlığını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda içenlerin bütçesini de etkiliyor. 1.768 kişinin katıldığı anketinin verilerine göre, her 4 kişiden 1’i sigaraya ayda 600 TL’nin üzerinde harcama yaparken, katılımcıların %52’si de ayda 400 TL’den fazla para ödüyor. Sigaraya aylık 201 ila 400 TL arası bütçe ayıranlar ise katılımcıların %23’ünü oluşturuyor.

DSÖ 2030'A KADAR 152 MİLYON KİŞİNİN SİGARAYI BIRAKACAĞINI ÖNGÖRÜYOR

Tütün ürünlerinin kullanımına karşı çabaların devam etmesi gerektiği konusunda uyarılarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, 2025’e kadar dünya nüfusunun yaklaşık %16’sını temsil eden 1,27 milyar insanın tütün kullanmaya devam edeceği öngörüyor. Online PR Servisi B2Press’in tütün kullanımı çerçevesinde incelediği DSÖ araştırmasında, sigarayı bırakmasını desteklemek  kişi başına yalnızca 1,68 dolar yatırım yapıldığında, 2030’a kadar 152 milyon kişinin sigarayı bırakabileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın

HER YIL 20 BİN PASİF İÇİCİ

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Doç. Dr. Aydın, “Türkiye’de her yıl 20 bin pasif içici, sigara içmediği hâlde hayatını kaybediyor. İntihar ederek ölme ile sigara içerek ölme arasında herhangi bir fark yok. Sigara gelecek nesilleri yok ediyor. Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı, yüzde 20’dir” dedi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın da konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, sigaranın zararlarını anlattı.

SİGARA İÇEN BİR BABANIN ÇOCUĞUNUN KANSER OLMA ORANI, YÜZDE 20

Türkiye’de 20 bin pasif içici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydın; “Türkiye’de her yıl 20 bin insan, sigara içmediği hâlde sigara içenler tarafından öldürülüyor. İntihar ederek ölme ile sigara içerek ölme arasında herhangi bir fark yok. Sigara, gelecek nesilleri yok ediyor. Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20’dir. Sigaranın içindeki zehirler, insanı kansere karşı koruyan p50 genini yok ediyor. Bu gen de genetik olarak babadan çocuğa geçiyor. Sigara içen bir babanın p50 geni yok olduğu için, çocuk da bu genden yoksun doğuyor. Çocuk sigara içmediği hâlde, 25 yaşında kanser oluyor” ifadelerini kullandı.

Sigara kullanımının zararları

ÇOCUKLAR YÜZDE 35 ORANINDA ENGELLİ DOĞUYOR

Türkiye’de hamileliği döneminde sigara içen kadınların yüzde 35 oranında engelli çocuk doğurduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, “Türkiye’de sigaraya 26 milyon lira civarında para ödüyoruz. Bu ödenen paralarla, toplumun diğer ihtiyaçları karşılanabilir. Sigara, sizi hayat boyu bağımlı hâle getiriyor. Sigaraya başlamak çok kolay ancak kurtulmak kolay değil. Öncelikle güçlü bir irade ortaya koymanız gerekiyor. Sigaraya başlamadan sigaranın gerçek yüzünü görmek gerekiyor” diye konuştu.

ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 50’Sİ SİGARADAN KAYNAKLANIYOR

Sigaranın sadece insana değil çevreye de zarar verdiğini kaydeden Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’deki orman ve şehir yangınlarının yaklaşık yüzde 50’si, sigaradan kaynaklıdır. Geçen yıl İstanbul’daki yangınların yarıya yakını sigara izmaritinden çıktı. Türkiye çölleşiyor, sigaranın dünyaya verdiği zararı görmeliyiz” dedi.

BULAŞICI BİR HASTALIKTIR

21. yüzyılda bir ülkeyi istila etmek için asker göndermeye gerek olmadığını belirten Doç. Dr. Aydın, “Bir ülkenin halkını sigaraya bağımlı hâle getirdiğinizde; o ülkeyi ekonomik, sosyal ve sağlık yönünden yıpratırsınız. Sigara, vücudun bütün organlarını tahrip ediyor. ‘Günde 3 tane içiyorum, bir şey olmaz!’ demeyin. Zehrin azı çoğu olmaz, zehir zehirdir. Sigaranın içerisinde 3 bine yakın zehir var. Sigara üreticileri, ekonomik gücü ellerinde tutmak için sigaraya farklı aroma katıyor. İnsanlar 20 yaşından sonra kolay kolay sigara kullanmaz. Önemli olan 13 ve 20 yaş arasındaki gençlerdir. Bu yaş aralığındaki insanlar, özenti yoluyla sigaraya başlıyor. Gençlerimizi korumalıyız, sigara özenti yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Toplum önderleri, çocukların ve gençlerin önünde kesinlikle sigara kullanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

TEHLİKELİ YÖNTEMLER KALICI HASARLAR BIRAKIYOR

Piyasada bulunan bütün sigaraların Hıfzıssıhha Kurumu’nun kontrolünden geçtiğini kaydeden Doç. Dr. Aydın, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu kurumun denetiminden geçen sigaraların nikotin değeri bellidir. Kaçak yollarla Türkiye’ye giren sigaralar, sağlık kontrolünden geçmiyor. Aşırı zam yapılması hâlinde insanlar kayıt dışı sigarayı kullanmaya başlar. Nikotin boyutu ölçülemediği için, sağlık açısından büyük tehlikeler ortaya çıkar. Aynı zamanda büyük vergi kaybına da neden olur. Yıllık 300 milyar dolar civarında bir ekonomiye hükmediyorlar. Sigaranın yaygınlaşmasını teşvik eden karteller olduğu gibi, kanun dışı sigara bıraktırma merkezi de var. Elektronik sigara ve zararlı olan sigara bıraktırma yöntemleri mevcut. Kesinlikle Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırmadığı hiçbir yerin oyununa gelmeyin. Bu tehlikeli yöntemler, daha kalıcı hasarlar bırakıyor. İnsanları daha çok sigarayı bağımlı hâle getiriyor. Havamızı kirletmeyelim, hiç kimsenin havamızın içerisine tükürmesine müsaade etmeyelim.”


Koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken, sigara yüzünden her yıl 8 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor!

Koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken, her yıl 1,3 milyon pasif sigara içicisi hayatını kaybediyor!

Dünyada her 4 kişiden 1’i tütün ürünleri kullanıyor!

DSÖ: “Dünyada 1,3 milyar tütün kullanıcısı var”

Türkiye’de neredeyse her 3 kişiden biri sigara içiyor!

Türkiye’de sigara içen erkeklerin sayısı kadınların 2,5 katı!

Dünyada 1,2 milyon pasif içici sigara dumanından etkilenerek hayatını kaybediyor!

Sigara içenlerin yarısı her ay 400 TL’den fazla bütçeyi “duman”a ayırıyor!

2030’a kadar 152 milyon kişi sigarayı bırakabilir!

Pandemiden bu yana insan sağlığına gösterilen hassasiyet artarken, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nün gelmesiyle birlikte tütün kullanımına ilişkin açıklanan çarpıcı rakamlar gündemdeki yerini alıyor. Online PR Servisi B2Press’in derlediği verilere göre, koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken, her yıl 8 milyondan fazla insan da başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanımından dolayı hayatını kaybediyor.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün etkisiyle tütün ürünlerinin kullanımına dair tartışmalar gündemdeki yerini tekrar alıyor. Koronavirüs pandemisi 2 yılda 6 milyona yakın insanın ölümüne yol açarken, 20. yüzyılın tamamında yaklaşık 100 milyon insanın sigara yüzünden erken öldüğü tahmin ediliyor. Online PR Servisi B2Press’in konuya dair incelediği araştırma yayınlarından Our World in Data’nın verileri, dünyada halen 4 yetişkinden 1’inin (%23) tütün ürünleri kullandığına işaret ediyor. Gerek tütün ürünleri gerekse sigara kullanımına karşı çok sayıda kamusal çalışma yürütülmesine karşın, Türkiye nüfusunun da yaklaşık %30’u sigara içiyor. Erkeklerde bu oran %41,5’e çıkarken, kadınlarda %17’de kalıyor. Bu da sigara içen erkeklerin kadınlara oranının neredeyse 2,5 kat olduğuna işaret ediyor. 

Tütün kullanımı her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürüyor!

Tütün ürünleri dünya genelinde binlerce kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına, milyonlarcasının da hayatını kaybetmesine yol açmaya devam ediyor. Basın bülteni dağıtımında uzmanlaşan B2Press’in analiz ettiği DSO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, tütün ürünlerinin kullanımı her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açıyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise pasif içici olmaktan kaynaklanıyor. DSO, dünyadaki 1,3 milyar tütün kullanıcısının %80'inden fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığına dikkat çekiyor.

Her 4 kişiden 1’i sigaraya ayda en az 600 TL harcıyor!

Tütün ürünlerinden en çok kullanılan paket sigaralar, yalnızca insan sağlığını tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda içenlerin bütçesini de etkiliyor. B2Press’in konuya dair incelediği NG Araştırma’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve 1.768 kişinin katıldığı anketinin verilerine göre, her 4 kişiden 1’i sigaraya ayda 600 TL’nin üzerinde harcama yaparken, katılımcıların %52’si de ayda 400 TL’den fazla para ödüyor. Sigaraya aylık 201 ila 400 TL arası bütçe ayıranlar ise katılımcıların %23’ünü oluşturuyor. 

2030’a kadar 152 milyon kişi sigarayı bırakabilir!

Tütün ürünlerinin kullanımına karşı çabaların devam etmesi gerektiği konusunda uyarılarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, 2025’e kadar dünya nüfusunun yaklaşık %16’sını temsil eden 1,27 milyar insanın tütün kullanmaya devam edeceği öngörüyor. Online PR Servisi B2Press’in tütün kullanımı çerçevesinde incelediği DSÖ araştırmasında, sigarayı bırakmasını desteklemek  kişi başına yalnızca 1,68 dolar yatırım yapıldığında, 2030’a kadar 152 milyon kişinin sigarayı bırakabileceğine dikkat çekiliyor.

KAYNAK : İHA
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ