
TOPRAK VE ÇEVRE KORUNACAK
Valilik, anız yakmanın toprağın verimliliğini yok ettiğini, hava kirliliğine ve orman yangınlarına neden olduğunu belirterek bu konuda taviz verilmeyeceğini vurguladı. Genel emre göre, Siirt genelinde anız yakmak kesinlikle yasak. Anız yakıldığı tespit edilirse, hem Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) adı bulunan kişi sorumlu tutulacak hem de cezai işlem uygulanacak.
BİÇERDÖVERLERE SIKI DENETİM
Hasat dönemi boyunca biçerdöver sahipleri ve operatörleri de denetim altında olacak. Operatörlerin, yetki belgeleri olmadan biçerdöver kullanmaları yasak. Ayrıca tüm biçerdöverlerde en az iki adet yangın söndürücü bulundurulması zorunlu hale getirildi. Biçerdöverle yapılan hasat sırasında ürün kaybının da %1–3’ü geçmemesi gerekiyor. Aksi halde idari yaptırımlar uygulanacak.
KİMLERE HANGİ GÖREVLER VERİLDİ?
- Tarla sahipleri ve çiftçiler anız yakamayacak, tarlalarını yangına karşı korumakla yükümlü olacak.
- Muhtarlar, biçerdöverlerin kontrolünü sağlayacak, anız yangını bildirimlerini yapacak.
- Tarım ve Orman Müdürlükleri, denetim yapacak, ihlallerde tutanak tutacak.
- Jandarma ve Emniyet, devriye faaliyetlerini artıracak, cezai işlemleri başlatacak.
- Orman, Karayolları ve Belediye birimleri, yangın riskine karşı önlem alacak ve olaylara hızlı müdahale edecek.
- Milli Eğitim Müdürlüğü, anız yangınlarının zararlarını öğrencilere anlatacak.
AĞIR PARA CEZALARI GELİYOR
Anız yakanlara, Çevre Kanunu kapsamında yüksek miktarda para cezası uygulanacak. 2025 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı da bu cezaların artmasına neden olacak. Ayrıca suçun işlendiği alanın kamuya veya ormana yakınlığına göre cezanın boyutu daha da ağırlaştırılabilecek.